Aktív légszűrős védőmaszk

Egészségügyi dolgozóknak

*Please find English translation here.

A PAPR (Powered Air Purifying Respirator) egy a teljes arcot a környezettől hermetikusan záró maszk, benne enyhe túlnyomással keringetett, a külvilággal csak szűrőn keresztül összekapcsolt levegővel.

Elsődleges felhasználás: egészségügyi dolgozók védelme. 

Másodlagos felhasználás (opcionális): Intenzív ellátást nem igénylő páciensek elszigetelése a többi betegtől, illetve a személyzettől. Az enyhe túlnyomással pedig a légzését is segítjük.

Prototípus

Az olasz Isinnova koncepcióját követve mi is egy a Decathlon által forgalmazott búvármaszkra alapoztuk a készüléket. Az ilyen hermetikusan záró maszkok nagy valószínűséggel megvédik a felhasználót a levegőben szálló cseppektől, így jó eséllyel nyújtanak védelmet a vírusfertőzés ellen is.

A maszkhoz csatolt HME filterek mind a maszkba beáramló, mind a kifele áramló levegõt szūrik.

A külsõ, szabályozható légpumpa segíti a viselõ légzését és enyhe túlnyomást biztosít a maszkon belül, ami megakadályozza, hogy a maszkon esetlegesen található réseken (a filtert kikerülve) külsõ levegõ kerüljön a maszkba.

Az akkumulátor 5-7 órányi működést tesz lehetővé (két akkumulátort használva, míg az egyik töltődik, addig a másik használható). A merülés miatti feszültség csökkenést hang és fény jelzi. A bekapcsolás után a potméterrel beállítható a szükséges levegő mennyisége, hogy a maszk viselője saját igényei szerint állíthassa.

A hasonló megoldásokkal ellentétben, csapatunk az aktív légkeringetés mellett döntött, mert

  • ez megkönnyíti a légzést a felhasználónak, akár fizikai megterhelés közben is
  • az enyhe túlnyomás még akkor is elkerülhetővé teszi a szennyezett külső levegő belégzését ha a maszk zárása nem tökéletes

Az egészségügyben jelenleg használt FFP2 maszkok és álarcok kombinációjával ellentétben, ez a maszk (PAPR) fokozott biztonságot nyùjt a viselõnek, mivel

  • mind a be, mind a kiáramló levegõt szūri
  • többször felhasználható, több személy által is
  • megvédi a viselõt az aeroszoloktól és a felfröccsenésektõl

Részletes leírást az alábbi linken tettünk közzé:
https://github.com/nowtechnologies/open_PAPR

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ezek a dokumentumok ingyenesen hozzáférhetőek most és hosszútávon is azok maradnak, mivel a célunk, hogy minél több olyan szakemberhez és intézményhez jussanak el, akik számára nagy segítség lehet egy ilyen könnyen összeállítható, saját készítésű eszköz a veszélyhelyzetben.

Tesztek

A prototípust jelenleg több magyar kórházban tesztelik egészségügyi szakamberek:

  • Győri Megyei Kórház
  • SOTE Intenzív Osztály
  • Mosonmagyaróvári Kórház

Megjegyzés

Már kapcsolatba léptünk a felelõs szervekkel, és jelenleg is próbálunk az õ segítségükkel minél több kórházat felszerelni a maszkkal.

Kérjük tartsák szem előtt, hogy ezek saját készítésű eszközök, melyek a krízishelyzetben kialakult eszközhiány esetén segíthetnek. Tervezésük és kivitelezésük rendkívül rövid idő alatt, a veszélyhelyzetre reagálva történt, és ugyan minden tõlünk telhetõt megtettünk a felhasználók biztonságáért, az alkalmazásuk során felmerülõ esetleges hibákért és következményekért nem tudunk felelõsséget vállalni.

Igény esetén szívesen nyújtunk bővebb információt és több segítséget egészségügyi dolgozók és intézmények számára. Ha kérdése van bátran vegye fel velünk a kapcsolatot: info@nowtech.hu