Ózon sterilizáló kamra

Orvosi védőfelszerelések sterilizálására

*Please find English translation here.

Az orvosi védőfelszerelések hiánya enyhíthető, ha azokat lehetőség van bizonyos számú alkalommal újra felhasználni. Ehhez megfelelő sterilizálásra van szükség, azonban a legtöbb egészségügyi intézetben csak kisméretű sebészi eszközök sterilizálására van lehetőség és azok is általában UV fény vagy autokláv segítségével történnek. A személyi védőfelszerelések többsége valamilyen műanyagból készül, ezért az autokláv magas hőmérséklete tönkreteheti a felszerelést. Az UV, mivel a fény egyenes vonalban terjed, nem mindig hatékony, hiszen ha a védőfelszerelés egy részére nem ér el a sugárzás, akkor az nem sterilizálódik.

Ezekkel a megoldásokkal szemben az ózon gáz, ami 3000-szer jobban fertőtlenít mint a klór, mindenhová bejut, és nagyon hatékonyan fertőtlenít. A fentiekben említettek miatt elkészítettünk egy könnyen reprodukálható, polcról levehető elemekből álló ózon kamrát, mely segíthet a védőfelszerelések fertőtlenítésében és újra felhasználásában.

Jelen pillanatban az itthon rendelkezésre álló sterilizáló berendezések nem alkalmasak a szükséges méretű és mennyiségű védőfelszerelés sterilizálására, és külföldről is szinte lehetetlen beszerezni őket, amellett, hogy az áruk is igen magas.

Az elérhető tudományos irodalom alapján terveztük meg a gépet, különösen odafigyelve a fertőtlenítéshez szükséges ózon koncentrációra, mely még nem károsítja a felszereléseket, illetve az ózon semlegesítésére, hogy a kezelő személyzet egészségét is védjük. A komponensek összeválogatásánál különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy elegendő legyen belőlük az országban, így elő lehessen állítani őket tömegesen.

Prototípus

1. 120 literes jól záró hűtőszekrény
2. Ózongenerátor
3. UV-C germicid (254 nm) fénycsövek (az ajtón találhatóak)
4. Ventillátor
5. Vezérlő elektronika

 

Működés

A sterilizálandó felszerelést be kell helyezni a szekrénybe, majd be kell csukni az ajtót és bekapcsolni a generátort. Egy sterilizáló ciklus körülbelül 15 percet vesz igénybe.

Ezután bekapcsol az UV fény és elbontja az ózont a kamrából, miközben az UV is fertőtlenít.

Részletes leírást az alábbi linken tettünk közzé
https://github.com/nowtechnologies/open_ozone_project

A projekttel kapcsolatos friss bejegyzések (angol nyelven) az alábbi weboldalon találhatóak

https://openozone.com

Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ezek a dokumentumok ingyenesen hozzáférhetőek most és hosszútávon is azok maradnak, mivel a célunk, hogy minél több olyan szakemberhez és intézményhez jussanak el, akik számára nagy segítség lehet egy ilyen könnyen összeállítható, saját készítésű eszköz a veszélyhelyzetben.

 

Ha segíteni szeretne

A prototípust jelenleg is folyamatosan teszteljük cégen belül. Ami rengeteget segítene a tovább haladásban:

  1. Ózon szint méréssel kapcsolatos szakmai tapasztalat, különös tekintettel az MQ131-es érzékelővel kapcsolatban
  2. Kalibrált asztali ózonszint mérő készülék (akár ideiglenesen is), aminek segítségével be tudjuk hangolni a saját érzékelőinket

Ha bármelyikkel kapcsolatban tudna segíteni bátran vegye fel velünk a kapcsolatot az info@nowtech.hu email címen.

Megjegyzés

Már kapcsolatba léptünk a felelõs szervekkel, és jelenleg is próbálunk az õ segítségükkel minél több kórházat felszerelni ózon sterilizálóval.

Kérjük tartsák szem előtt, hogy ezek saját készítésű eszközök, melyek a krízishelyzetben kialakult eszközhiány esetén segíthetnek. Tervezésük és kivitelezésük rendkívül rövid idő alatt, a veszélyhelyzetre reagálva történt, és ugyan minden tõlünk telhetõt megtettünk a felhasználók biztonságáért, az alkalmazásuk során felmerülõ esetleges hibákért és következményekért nem tudunk felelõsséget vállalni.

Igény esetén szívesen nyújtunk bővebb információt és több segítséget egészségügyi dolgozók és intézmények számára. Ha kérdése van bátran vegye fel velünk a kapcsolatot: info@nowtech.hu